Skip to main content

Het overschrijden van de MTM kan resulteren in gevangenisstraffen van acht dagen tot één jaar en boetes variërend van €400 tot €40.000, afhankelijk van het overschrijding gewicht. Dit geldt ook als er geen schade is aan de openbare weg, de bijbehorende gebieden en de kunstwerken die erin liggen. Als je ook nog eens het wegdek beschadigt door overbelading, wordt de boete nog hoger.

VanWeigh scherm

Het handhaven van de juiste belading van uw voertuig is niet alleen een kwestie van wettelijke naleving, maar ook van veiligheid en duurzaamheid. Voertuigen en aanhangwagens die de Maximaal Toegestane Massa (MTM) overschrijden, vormen een risico op wegdekbeschadiging, verkeersoverlast en verminderde verkeersveiligheid door bijvoorbeeld een langere remafstand.

De Maximaal Toegestane Massa is een wettelijk vastgestelde limiet die de totale massa van het beladen voertuig aangeeft die niet overschreden mag worden. Overschrijding hiervan kan leiden tot aanzienlijke boetes en in sommige gevallen zelfs tot gevangenisstraffen. Dit is niet alleen van toepassing op de totale massa, maar ook op specifieke limieten zoals de maximale aslast en voertuigafmetingen.

Overschrijding van de Maximaal Toegestane Massa of afmetingen kan leiden tot strenge sancties, variërend van boetes tot gevangenisstraffen. De hoogte van de boete is afhankelijk van de mate van overschrijding en eventuele schade aan de infrastructuur:

  • €400 tot €40.000 bij een overlading tot 500 kg
  • €800 tot €80.000 bij een overlading van 500 kg tot 1000 kg
  • €1.400 tot €160.000 bij een overlading van 1000 kg tot 1500 kg
Meer informatie over boetes